Welcome to Our Website

Evrenin Gizemli Sakinleri: 1,3 Milyon Süper Kütleli Kara Delik Haritası Oluşturuldu!

Gök bilimciler, evrenin en parlak cisimlerinden olan kuasarları kullanarak 1,3 milyon süper kütleli kara delik içeren, evrenin en büyük hacimli 3 boyutlu haritasını oluşturdular. Bu harita, evrenin nasıl oluştuğunu ve galaksilerin nasıl evrimleştiğini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.

HARİTANIN ÖZELLİKLERİ

Güneş’ten 100 bin ila 10 milyar kat daha büyük süper kütleli kara delikleri içeriyor.​​​​​​​ Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia Uzay Teleskobu’ndan elde edilen verilerle oluşturuldu. Daha önce oluşturulan tüm kara delik haritalarından daha büyük ve detaylı. Evrenin 3 boyutlu halini gösteriyor. Haritanın Önemi:

Astronomların evrenin gelişimini daha iyi anlamasına yardımcı olacak. Galaksilerin nasıl oluştuğunu ve evrimleştiğini gösterecek. Süper kütleli kara deliklerin evrendeki rolünü aydınlatacak.

​​​​​​​

HARİTA NASIL OLUŞTURULDU?

Astronomlar, Gaia Uzay Teleskobu’nun Samanyolu Galaksisi’ni fotoğraflarken arka planda fotoğrafladığı kuasarlardan yararlandı. Kuasarlar, süper kütleli kara delikler tarafından beslenen parlak cisimlerdir. Kuasarların konumlarını ve parlaklıklarını ölçerek astronomlar, evrendeki süper kütleli kara deliklerin haritasını çıkardılar.

​​​​​​​

Haritayı oluşturan bilim insanlarından New York

Hogg, “Bu en fazla kuasar içeren ya da en kaliteli kuasar ölçümü olan katalog değil ama evrenin en büyük hacimli halinin haritalandırıldığı bir katalog” ifadesini kullandı.

​​​​​​​

Kuasar kataloğunun, astronomik projelerin ne kadar üretken olduğunun iyi bir örneğini teşkil ettiğini kaydeden Hogg, “Gaia, kendi galaksimizdeki yıldızları belirlemek için tasarlandı ancak milyonlarca kuasar da buldu. Bu da bize evrenin haritasını verdi.” değerlendirmesini paylaştı.

Astronomların evrenin gelişimini daha iyi anlamasına yardım olacağı umulan araştırmanın makalesi, Astrophysical Journal’da yayımlandı.

​​​​​​​​​​​​​​

KUASAR NEDİR?

Kuasar (aynı zamanda yıldız benzeri bir nesne olarak da bilinir, kısaltılmış QSO), kütlesi milyonlarca ila on milyarlarca güneş kütlesi arasında değişen, bir gaz diski ile çevrili bir süper kütleli kara delik tarafından desteklenen son derece parlak bir aktif galaksi çekirdeğidir (AGN). Kara deliğe doğru düşen diskteki gaz sürtünme nedeniyle ısınır ve elektromanyetik radyasyon şeklinde enerji açığa çıkarır. Kuasarların ışıma enerjisi muazzamdır; en güçlü kuasarlar, Samanyolu gibi bir galaksiden binlerce kat daha fazla parlaklığa sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir